Wil je weten welke 3 W’s je zeker moet gebruiken in je pitch? Lees dan verder. Wellicht heb je op Crowdfunding Masters al gelezen over de 3Ws die je niet moet gebruiken. In dit blog ga ik verder en geef ik je de 3Ws die je juist wél moet gebruiken in je pitch.

Pitch

Maar eerst even over die pitch. Dat is zo’n beetje het belangrijkste van je crowdfunding campagne om mensen in eerste instantie over te halen verder te lezen en zich te interesseren voor jouw campagne. Het moeilijke voor jou kan zijn dat het lastig voorstellen is dat anderen nog niet overtuigd zijn van jouw doel of de reden waarom je een crowdfunding campagne draait. Jij bent in die zin al veel verder. En dat vergt een stuk empatisch vermogen. Maar realiseer dat je maar heel kort hebt om mensen door middel van je pitch over te halen om die eerste connectie met jou of je project te maken.

Ook belangrijk is om te weten waar die pitch zich bevindt op je crowdfunding pagina. Dit is namelijkde eerste zin in je video en de eerste zin van de tekst op de crowdfunding pagina. Eventueel ook nog de eerste paragraaf waar je iets uitgebreider kan pitchen. En natuurlijk, de ultieme pitch doe je natuurlijk in je titel en pay-off.

Je pitch is de eerste zin in je video en de eerste zin van de tekst op de crowdfunding pagina.

De 3 Ws die je wel moet gebruiken

1) WIFM

Ik heb ‘m al een paar keer genoemd de vanuit-je zelf denken valkuil. Het is van wezenlijk belang om je te realiseren dat als je vol passie en heel intensief ergens mee bezig bent je op een bepaald moment in een soort bubbel leeft. En het moeilijk is om door een andere bril te kijken.

Maar een van de allerbelangrijkste zaken die je moet realiseren als je mensen en uiteindelijk de crowd mee wil krijgen:

Het draait niet om jou.

Auw, dat doet pijn of niet?

Nee serieus, denk vanuit je bezoeker. Jouw potentiele backer of investeerders. Zodra die op jouw pagina is beland is het eerste wat hij/zij denkt: ‘ What’s In It For Me?’ WIFM afgekort. ‘Waarom ben ik hier? Wat heb ik eraan? Wat moet ik met deze informatie?’

Zorg dat je dat in de eerste zin duidelijk maakt. En dat de bezoeker denkt: ‘There is something in it for me!’  en verder leest. Pak die bezoeker de eerste 2 seconden en neem deze mee in je verhaal. Kijk naar het begin van dit blog. Ik begin niet voor niks met:

“”Wil je weten welke 3 W’s je zeker niet moet gebruiken in je pitch?”

Natuurlijk wil je dit weten. Je wil namelijk een goede pitch schrijven. En die 3W’s. Die maken nieuwsgierig of niet? Ook al heb je er misschien nog nooit van gehoord. In een zin pitch ik mijn idee: namelijk dat ik een super tip heb voor je pitch. En ik zorg dat je verder wil lezen (nieuwsgierigheid).

Daarnaast bevestig ik dat je dit echt moet lezen en roep je op om dit te doen met een call-to-action;  “Lees dan verder.”

2) When

Is het weleens voorgekomen dat een vriendin/vriend wat heeft voorgeschoten met uitgaan ofzo? En dat je dan best laat bent met terugbetalen, omdat je vriend/vriendin zei “Ik zie het wel verschijnen.”

Als je dit herkent, dan snap je wellicht beter waarom het bij crowdfunding zo belangrijk is dat je niet zegt “Ik zie het wel verschijnen.” Wanneer je het geld ziet verschijnen, maakt namelijk wel uit. “Ik zie het wel.” creëert namelijk totaal geen urgentie. Er is dan geen reden om nu te doneren of investeren.

Daarom heeft een goede crowdfunding pagina namelijk altijd ergens prominent een einddatum staan. Soms zelf in de vorm van een afteller. Hierdoor weet een bezoeker meteen dat er maar beperkt tijd is om mee te doen aan deze campagne. Verwerk dit dus ook in je pitch.

3) Why

Het aanspreken van je bezoeker lukt niet alleen door jezelf te verplaatsen en een antwoord te kunnen geven op WIFM. Maar ook door meteen een connectie te maken op basis van je Why. De dieperliggende reden waarom je deze campagne draait. Een reden die meteen tot verbeelding spreekt en jouw ideale backer of investeerder diep van binnen raakt.

Dit klinkt misschien wat holistisch, maar in de uitwerking hoeft het helemaal geen vaag in de gloria verhaal te zijn. Juist niet. Kijk maar weer eens naar het begin van dit blog. Mijn Why voor dit blog is hierin ook verwerkt:

“In dit blog leer ik je wel welke fouten velen maken bij het opstellen van hun pitch. En die jij nu kan voorkomen.”

Mijn Why voor dit blog is namelijk omdat ik jou wil helpen fouten te voorkomen. Dat is puur gevoel. Vanuit het diepst van mijn hart, omdat ik het zo vaak mis zie gaan om deze redenen. Dat doet mij als crowdfunding enthousiast pijn. Het kan namelijk zo makkelijk worden voorkomen: namelijk door met jou te delen wat deze fouten zijn. En nog belangrijker, hoe je deze kan oplossen.

Dat is mijn pitch naar jou om je uiteindelijk de Wat te presenteren. Wat kun je nou doen als je specifieker wil weten hoe je jouw crowdfunding pitch opzet?  En komt tot een Why die je integreerd in een overtuigende pitch? Dit leg ik namelijk uitgebreid uit in het Campagneplan en specifieker in Les 3-1 Pitch – Hoe je start met je Why. WIl je na dit blog dus meer weten en echt aan de slag met je pitch, bekijk dan zeker deze les.