Stel je voor dat je mensen maar naar 1 punt hoeft te sturen, achterover kan leunen en alleen maar hoeft te kijken hoe de funding met bakken binnen komt stromen. Zou dat niet fantastisch zijn? Jij hebt nu de mogelijkheid om zo’n punt te bouwen. Namelijk je crowdfunding campagne pagina.

Deze pagina wordt het centrale punt van jouw campagne. Hier vind de conversie plaats van fan of geïnteresseerde naar donateur, backer of investeerder. Tenminste als je deze pagina goed hebt opgebouwd. En hier ga ik je bij helpen.

Grote kans dat je nog nooit op deze manier naar een campagne pagina hebt gekeken zoals ik je zo meteen laat doen. Ik ben ook nog nergens online dit inzicht tegengekomen, dus wellicht heb ik hiermee een primeur. En nog belangrijker, wellicht hebt JIJ hiermee een mega voorsprong op anderen die een crowdfunding campagne starten. Dus let goed op.

AIDA

Zo goed als alle crowdfunding pagina’s zijn opgebouwd volgens het Kickstarter model. Dat is niet voor niks. De Kickstarter campagne pagina is namelijk gebaseerd op een bewezen marketing model: AIDA.

Waar staat AIDA voor?

Attention

Interest

Desire

Action

In bovenstaande illustratie zie je hoe deze onderdelen zijn verwerkt in de campagne pagina.

Waar staan deze afzonderlijke letters nou voor en hoe is dit verwerkt in een campagne pagina? Ik leg het uit. AIDA is namelijk een manier om je boodschap zo over te brengen dat de lezer / kijker / bezoeker wordt meegenomen in jouw verhaal waarbij deze uiteindelijk zelf de conclusie trekt om de actie uit te voeren die jij voor stelt. In dit geval een doneren, pledgen of investeren.

Deze opbouw is verdeeld in 4 fasen die simpel, maar zeer effectief zijn indien goed opgebouwd en ingezet:

Attention

Trek als eerste de aandacht van paginabezoeker. Want alleen dan heb je de kans om je boodschap over te brengen. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit onderdeel altijd ergens boven (video) of aan het begin (titel, eerste zin) van je propositie staat.

Deze aandacht moet je echt in enkele seconden kunnen pakken. Zeker online zul je mensen snel moeten kunnen overhalen om verder te lezen of kijken. Anders ben je ze na een paar seconden kwijt. Een attention grabber helpt overigens niet alleen op je campagne pagina zelf. Maar ook voor alle communicatie daarbuiten die als doel hebben om mensen naar je campagne pagina te leiden. Denk aan facebook berichten, emails naar wat koudere crowd of eventueel zelfs een flyer die je tijdens een offline event uitdeelt.

Ik hoop dat je begrijpt dat dit onderdeel het verschil kan maken tussen het behalen van je funding doel of niet. Dit is daarom iets dat ik uitgebreid zal behandelen in de Campagneplan training. Want hoe zorg je nou dat je meteen de goede crowd aan spreekt en deze meteen meeneemt in je verhaal?

Interest

Yes, het is je gelukt om de aandacht te pakken. En de bezoeker wil verder lezen of meer weten. Waarom zou deze nu voor jou / jouw product / dienst / project kiezen? Hier kun je losgaan over jouw speciale aanpak, methodiek of techniek. Noem je USPs en laat vooral zien hoe jij je onderscheid van alles wat er al op de markt is.

Dit is misschien wel het leukste onderdeel van de campagne. Want hier kun je perfect jouw kennis en ervaring inzetten. En omzetten in een mooi wervend stuk tekst.

Desire

Alrighty, de bezoeker is bijna overtuigd. Je hebt deze te pakken, jouw methodiek en onderscheidend vermogen komen zo goed over dat de bezoeker overweegt om je steunen. Toch is dit nog niet genoeg om meteen op die donatie, pledge of investeer knop te drukken.

Hiervoor moet je nog even een klein duwtje in de goede richting geven. En dat doe je met jouw beloningen, tegenprestaties (rewards) en bij crowd financing met je rente percentage en/of incentives.

Je snapt hopelijk dat het van essentieel belang is dat deze beloningsstructuur goed is opgebouwd en compleet aansluit bij de verwachting van jouw potentiele backer of investeerder.

Ook is het dit een onmisbaar onderdeel van je campagne pagina. Ik leg dit allemaal uit in de Campagneplan training. En ik zal ook stap voor stap uitleggen hoe je dit opzet. Daarbij krijg je van mij ook een aantal templates (afhankelijk van het soort crowdfunding), zodat dit niet mis kan gaan.

Voor nu ga ik ervan uit dat je beloningen zoveel ‘desire’ opwekken dat jouw pagina bezoeker denkt: “Yes, i’m in!”

Action

Het moment is eindelijk daar! Je gaat de bezoeker converteren naar een backer of investeerder. Dit gebeurt bij voorkeur middels een mooie duidelijk CTA knop. Elk gedegen platform zal deze knoppen hebben voorzien. Maar belangrijker ook het proces nadat iemand op de knop drukt geoptimaliseerd hebben.

Niks is namelijk zo vreselijk dan een betalingsproces dat moeilijk is of te lang duurt. Check dus zeker ook met het platform van je keuze hoe dit soort zaken aan de achterkant zijn geregeld. Je wil hier namelijk geen frictie vooroorzaken en het betalen of investeren zo soepel mogelijk laten verlopen.

Kortom, maak gebruik van de opzet van een crowdfunding campagne pagina. En ook, let erop bij de keuze van een platform dat deze ook een AIDA model verwerkt hebben in hun pagina opzet. Jij moet namelijk de bezoeker snel en makkelijk leiden naar de allerbelangrijkste CTA van de pagina: backen / investeren. Het platform moet daar in faciliteren.

Heeft dit je geholpen en nieuwe inzichten gegeven? Laat het weten in de comment sectie beneden dit blog. Hopelijk kunnen we elkaar (en daar bedoel ik ook andere mensen die dit blog lezen of de training volgen) inspireren!

Bonus tips

Maar voordat je een reactie geeft nog 4 BONUS tips mbt je campagne pagina:

  1. Gebruik een URL (die naar je crowdfunding pagian leidt) in al je communicatie
  2. Laat al je teksten tegenlezen door mensen die niet betrokken zijn bij je campagne
  3. Zorg voor rust en overzicht in de pagina
  4. Zorg voor een duidelijke en overtuigende opbouw. Gebruik hiervoor AIDA en wil je echt wat stappen verder gaan? Check dan Campagneplan training.

In deze training leg ik namelijk exact uit hoe je elk onderdeel optimaliseert zodat je de hoogste conversie krijgt uit elk bezoek aan je campagnepagina. Maar genoeg zelfpromotie! Laat nu even weten of deze inzichten je verder hebben geholpen.

Start Nu